- Головна
- Новини
- Фото-відео галерея
- Задати запитання
- Прийом до ЗДО
- Контакти
- Правила зарахування до ЗДО
ЯК ЗАПОБІГТИ ОТРУЄННЮ ГРИБАМИ: ПОРАДИ
Підвищена вологість та висока температура на початку жовтня відкрили початок осіннього сезону грибів. Разом із тим, різко зросла кількість отруєнь. За оперативними даними, з початку 2024 року, від отруєння дикорослими грибами постраждали 90 осіб, із них — 19 дітей, тільки за перші два тижні жовтня отруїлися грибами 55 людей, із них — 9 дітей. Завдяки оперативній роботі медиків всі постраждалі живі та отримують необхідну допомогу.
Центр громадського здоров’я нагадує правила безпечного збирання та споживання грибів.
Як правильно збирати гриби:
- перш за все треба бути впевненим, що знайдений гриб їстівний. Якщо гриб викликає сумнів — не кладіть в кошик;
- не збирайте старих, перезрілих чи дуже молодих грибів із нечітко вираженими зовнішніми ознаками. Їх можна сплутати з отруйними;
- будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
- не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, сміттєзвалищ, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини;
- не збирайте грибів під час посушливої погоди. Тоді обмін речовин у організмі гриба змінюється, він втрачає воду та накопичує токсин;
- не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;
- не куштуйте сирі гриби. Проводьте належну термічну обробку.
Як правильно готувати дикорослі гриби
Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте всі гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте. А під час приготування дотримуйтесь таких рекомендацій:
- готуйте гриби не пізніше доби з моменту збору;
- промийте їх і обробіть термічно;
- Ще раз наголошуємо: сирі гриби не вживайте.
Кому не варто вживати гриби
Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа, яка є великим навантаженням на шлунок.
Кому слід обмежити вживання грибів:
- діти;
- вагітні;
- літні люди;
- ослаблені люди;
- люди з проблемами травної системи.
Слід підкреслити, що для дітей, гриби абсолютно небажана, а то і шкідлива їжа.
Які ознаки отруєння грибами
Симптоми (ознаки) отруєння грибами може проявлятися у різний час, як через 30 хвилин або годину після вживання, так і через декілька діб або й тижнів.
Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:
- різкий біль у животі;
- головний біль;
- підвищення температури тіла;
- галюцинації;
- холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
- судоми;
- задуха;
- марення;
- зниження частоти пульсу, запаморочення.
Що робити при отруєнні
За наявності симптомів отруєння негайно телефонуйте 103 або 112. Повідомте:
- симптоми;
- причину отруєння;
- що вже робили для допомоги потерпілому.
Треба промити потерпілому шлунок чистою водою провівши наступні процедури:
- випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої);
- викликати блювання;
- повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода.
Дати потерпілому сорбенти (активоване вугілля) і дотримуватися постільного режиму.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу, зокрема, молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Дізнатися більше про неїстівні гриби, отруєння грибами та про першу допомогу при отруєннях можна з нашого буклету за посиланням: https://tinyurl.com/5n87b3t7
Джерело – Центр громадського здоров'я
- Про нас
-
Виконання ст.30 закону України " Про освіту"
- Статут закладу освіти
- Структура та органи управління закладом дошкільної освіти
- Кадровий склад педагогічного колективу
- Освітні програми, що реалізуються в закладі
- Територія обслуговування, закріплена за закладом
- Ліцензований обсяг та фактична кількість дітей
- Мова освітнього процесу
- наявність вакантних посад
- Матеріально - технічне забезпечення закладу
- Результати моніторингу якості освіти
- Річні звіти про діяльність закладу освіти
- Правила прийому до закладу
- Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами
- Правила поведінки здобувача освіти в ЗДО
- План заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладі освіти
- Стратегія Розвитку ЗДО
- Атестація педагогів та підвищення кваліфікації
- Життєдіяльність ЗДО
- Фахівці рекомендують
- Подолання освітніх втрат
- Методична сторінка
-
Медичний кабінет
- Серцево-судинні захворювання
- Як захиститися від сонця та спеки
- Профілактика сказу
- ТИЖДЕНЬ ІМУНІЗАЦІЇ
- Профілактика гепатиту А
- Профілактика грипу
- Гострі кишкові захворювання
- Загартовування дітей
- Цукровий діабет
- Артеріальний тиск
- ПОСТТРАВМАТИЧНИЙ СТРЕСОВИЙ РОЗЛАД (ПТСР)
- Діти, спека та авто: як запобігти трагедії
- Ризики вживання забрудненої води
- Як заняття спортом покращує психічне здоров'я
- Профілактика інсульту
- Пилові бурі
- ДБАЙМО ПРО ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я
- 5 питань про каву
- Переохолодження
- Увага! Кліщі вийшли на полювання!
- Профілактика поліомієліту
- ПРОФІЛАКТИЧНЕ ЛІКУВАННЯ ТУБЕРКУЛЬОЗУ
- Користуйтеся антисептиком правильно
-
Організація харчування
- Як безпечно зберегти їжу, воду коли вимкнули світло
- система НАССР
- Збалансоване харчування
- Пільги на харчування
- Як і чим харчуватися під час спеки
- Користь та шкода солі
- ТАРІЛКА ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ
- Вибір на користь фруктів та ягід
- ЯК ЗАПОБІГТИ ОТРУЄННЮ ГРИБАМИ: ПОРАДИ
- Цукор без шкоди: вибираємо найкращі замінники
- Чому зелень – обов’язковий суперфуд для підлітка?
- Трансжири в раціоні підлітка: чому це небезпечно?
-
Діяльність закладу освіту на період дії воєнного стану в Україні
- АЛГОРИТМ ДІЙ ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ ТА БАТЬКІВ ЗДО ЗА СИГНАЛУ «ПОВІТРЯНА ТРИВОГА»
- Тривожний рюкзак для малюка
- Ментальне здоров'я дітей під час війни
- Важливі телефони воєнного стану
- Рекомендації для працівників закладів дошкільної освіти на період дії воєнного стану в Україні
- Безпека дітей під час війни
- Навчання з мінної безпеки
- Допомога дітям з особливими освітніми потребами під час віни
- матеріали для педагогів та батьків щодо психолого-педагогічного супроводу дітей
- Корисні посилання для учасників освітнього процесу під час воєнного стану в Україні
-
Інклюзивна освіта
- Нормативно-правові документи з організації інклюзивної освіти
- Головні завдання інклюзивного навчання в ЗДО
- План роботи з інклюзивного навчання
- Алгоритм створення інклюзивної групи
- Безбар'єрність в ЗДО
- Рівні підтримки в освітньому процесі
- Індивідуальна програма розвитку дитини з ООП
- Психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги (допомога)
- Роль батьків у здобутті освіти дитини з ООП
- Інклюзія в освіті — це про рівний доступ і переваги для всіх учасників освітнього процесу
- Батьківська сторінка
- Заходи до дня народження Т.Г.Шевченка
- Інформація для громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях
- Всеукраїнська акція "Чисте довкілля"
- Охорона праці, цивільний захист та пожежна безпека
- 16 днів проти насильства
- Єдине вікно послуг
- Дистанційна освіта для дошкільнят
- Організація роботи з дітьми 5-річного віку